nedeľa 19. júna 2016

18. 6. 2016 European Coursing Championship 2016, Veľké Pole

Včerajšie Majstrovstvá Európy v coursingu boli pre slovenskú coursingovú komunitu historické a my sami budeme na ne spomínať ešte veľmi dlho... Ale poďme pekne po poriadku. Celý náš majstrovský ošiaľ začal niekedy v druhej polovici roka 2015, keď sme sa rozhodli, že si nenecháme ujsť Majstrovstvá Európy v coursingu, ktoré sa mali konať (a aj sa konali) na Slovensku v obci Veľké Pole pri Žarnovici. V marci 2016 sme s Bedu absolvovali dva medzinárodné preteky, ktorými sme si splnili podmienky pre jej účasť na najprestížnejšom coursingovom podujatí v roku. A teraz k samotným majstrovstvám. Príjazd sme si museli naplánovať tradične deň vopred, kvôli veterinárnej kontrole a registrácii, ako je to na takomto podujatí zvykom. Prostredie a celé zázemie preteku bolo veľmi príjemné, krásna príroda a nádherné počasie tomu veľmi dopomohli. K dispozícii boli tri dráhy, ktoré preverili, či už technickosť behu alebo rýchlosť jednotlivých súťažiacich. Dráhy boli trošku ďalej od seba, no v rámci rozchodenia psov pred behom to bolo v prospešné. Nedá mi ale nespomenúť fakt, ktorý nemilo prekvapil veľa súťažiacich, a tým bola "novinka" v označovaní psov, resp. v dečkách. Organizátor zakázal používať dečky s číslami, na aké sme boli niekoľko rokov zvyknutí, usporiadatelia sa vyhovárali na medzinárodný poriadok, ktorý však k termínu konania majstrovstiev nič podobné neobsahoval a neprikazoval. Veľa súťažiacich tak na poslednú chvíľu zháňalo dečky bez čísel a malo to negatívny dojem. Deň "D" na dráhe C otváralo plemeno sloughi zastúpené 19 jedincami (9 súk a 10 psov) a zhodou okolností suky a naša Bedouine. Sparinga jej robila česká suka Usamya Rašaja Bohemia Genao. Beh bol veľmi pekný, Bedouine mala ale jemne navrch. Po prvom kole s mojím obrovským úžasom sa ocitla Bedunka na 1. mieste s náskokom 10 bodov. Vzplanula vo mne iskrička nádeje a neskutočná hrdosť priam zo mňa sršala. No zmeniť sa mohlo čokoľvek, nakoľko jeden beh posudzujú až traja rozhodcovia. Druhý beh sme štartovali na dráhe B, ktorá viac preverila rýchlosť psov. Bedouine bežala so sukou Tala-al Neyla min Alamira al Zafira zo Švajčiarska. Tento beh bol vynikajúci a veľmi vyrovnaný. Po odbehaní nastalo veľké čakanie na výsledky, ktoré malo skvelú atmosféru, i keď bolo takmer nekonečné. No a výsledok? Nádherné ukončenie tohto dňa skončilo víťazstvom našej malej princeznej Bedouine, ktorá si vybojovala 1. miesto a titul Majster Európy v coursingu ECC 2016 (European Coursing Champion 2016). K tomu ako bonus tituly CACT a CACIL :) Hrdosť, pýcha, šťastie, radosť - to všetko sa mi točilo v hlave. Naozaj neopísateľný pocit. Až na druhý deň som sa dozvedel, že Bedouine sa týmto stala prvým psom so slovenskou licenciou, ktorému sa podarilo získať titul Majstra Európy v celej coursingovej histórii. To bolo ďalšie prvenstvo a také naše malé-veľké víťazstvo! Za fotky ďakujem Mirkovi Žikavskému a Patrícii Finíkovej.





Bedouine Balkan Sighthound - sloughi suky (9 ks): 1. miesto, CACIL, CACT, ECC Majster Európy 2016, 514 bodov (270 + 244)

(rozhod.: Hannes Krapfenbauer (Rakúsko) / Bernd Michael Rahms (Nemecko) / Tamas Pagany (Maďarsko) / Zdeněk Barák (Česko) / Ingela Hägg (Švédsko) / Massimo Bottura (Taliansko))

1 komentár: