utorok 14. augusta 2012

12. 8. 2012 NVP Esztergom, HU

V nedeľu sme pokračovali vo víkendovom výstavnom maratóne v susednom Maďarsku, a to na národnej výstave v Esztergome. Počasie bolo ustálenejšie, slniečko na nás smažilo takmer celý deň. Výstava sa konala na futbalovom ihrisku hneď vedľa Dunaja, ktorý delí Esztergom od nášho Štúrova. Keďže chrty boli spojené v jednom kruhu spolu s ovčiarskymi plemenami a sloughi bola na programe posudzovania ako posledná, zobrali sme veci a šli si prezrieť centrum tohto korunovačného mesta. Za necelých 20 minút pešo sme už obdivovali krásy miestnej baziliky, ktorá sa naozaj môže pochváliť nádhernou architektúrou. Myslím, že každý majiteľ "orientálca" by sa tu mal pri najbližšej príležitosti zastaviť, pretože toto miesto naozaj dýcha východným vplyvom. 

  
Ale naspäť k výstave. Ako som spomínal sloughi bola prihlásená len jedna, posudzoval maďarský rozhodca István Lászlo. Bassira sa mu moc páčila a získala veľmi pekný posudok, CAC a aj titul BOB. Rozhodli sme sa, že počkáme do záverečných súťaží BIG X, ktorú  posudzoval ďalší maďarský rozhodca György Hartmann. Už v prípravnom kruhu si pán posudzovateľ veľmi detailne prezeral nastúpených víťazov plemena z X. skupiny. Keď sme nastúpili do kruhu, opäť veľmi pedantné a precízne posudzovanie. Po dvoch odbehaných kolách bolo rozhodnuté. Na tretie miesto si vybral barzoja, druhé miesto vyhral jedinec plemena vipet. V tomto momente som prestal dúfať a stratil som akúkoľvek nádej. V kruhu ostali zástupcovia prestížnych "BIG" plemien - afgánsky chrt, magyar agar, írsky vlkodav,...a my... Bol som si takmer istý, že prvé miesto poputuje nádhernému afgánovi alebo domácemu "maďarovi". Po vyhlásení som ale ostal v šoku! "SLOUGHIIIII....." zaznel výkrik moderátora súťaží. Boli sme neskutočne šťastní a cítili sme sa konečne zaslúžene. Konečne tá nenápadná, neznáma ale krásna, ušľachtilá a elegantná sloughi vyhrala FCI skupinu! Myslím, že toto je snom každého majiteľa arabského chrta. Je to obrovská prezentácia nielen jedinca ale hlavne plemena a nie je pochýb, že sloughi si ju zaslúži! Som moc šťastný a zároveň vďačný p. Hartmannovi ze tento skvelý výber! Bodaj by bolo takýchto posudzovateľov viac!


 Bassira ag Dalvit - tr. otvorená: V1, CAC, BOB, 1. BIG X

(feminný typ, výborné uhlenie, výborný krk, výborná spodná aj horná línia, korektný chrup, výborné siluety a tvary tela, výborný chvost a pekný pohyb)

(rozhod.: István Lászlo, Maďarsko)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára